فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 20 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عصاریان نژاد، احمدعلی شریفی* صفحات 9-165

    با عنایت به تحولات روز افزون در عرصه اجتماع و اطلاعات و غا فلگیری های اطلاعاتی و امنیتی که در دستگاه های مزبور بوقوع پیوسته و مقابله با رویداد را با دشواری همراه نموده، پرداختن به رویکرد اطلاعاتی که کامل و جامع بوده و از اطمینان بیشتری برخوردار باشد برای مدیران تصمیم گیر، ضروری است از این رو مقاله حاضر با هدف شناخت رویکرد مناسب برای اشراف ملی اطلاعات در پی پاسخ به این سوال است که رویکرد مناسب اشراف ملی اطلاعات کدام است و آیا بین رویکرد مناسب اشراف ملی اطلاعات و تمرکز مدیریت اشراف در ساختار عالی رابطه معنی داری وجود دارد؟ همچنین بین کارکرد موفق و یکپارچگی اطلاعات رابطه معنا داری وجود دارد؟پژوهش از نظر هدف کارکردی و توسعه ای و از نظر روش تحلیل، همبستگی است و داده های کمی جمع آوری شده از طریق پرسشنامه توسط نرم افزار spss تجزیه وتحلیل و سپس مورد بررسی قرار و استنتاج قرار گرفته است. جامعه آماری کلیه مدیران سازمانها مرتبط با اطلاعات اعم از جمع آوری، تولید، پشتیبانی و توزیع می باشد. جمعیت نمونه تعداد یکصد نفر از مدیران سازمانهای مزبور شامل اطلاعاتی و غیر اطلاعاتی می باشد که به صورت هدفمند گزینش شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد رویکرد شبکه ای مناسب ترین رویکرد در اشراف ملی اطلاعات و متغیر های تابعه آن است.

    کلیدواژگان: اشراف ملی اطلاعات، تمرکز ساختار، رویکرد شبکه ای، اطلاعات ملی
  • جمال شفیعی، علی پرنوره* صفحات 35-57

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر هویت دینی ، ملی در پیشگیری از جرایم وآسیب های اجتماعی است. سوال اصلی این تحقیق عبارت  است از: هویت دینی و ملی چگونه بر پیشگیری از جرایم و آسیب های اجتماعی تاثیر دارد.روش تحقیق در این مقاله ترکیبی (کمی و کیفی) و جامعه آماری شامل مقایسه بین مجرمین زندانی ، و غیر زندانیان (تهرانی) است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و ابزار اندازه گیری پرسشنامه و مصاحبه بوده است همچنین برای تبیین هویت دینی و ملی(به عنوان متغیر مستقل) و پیشگیری از آسیب ها و جرایم اجتماعی به عنوان (متغیر وابسته) از نظریه های با رویکرد اجتماعی و فرهنگی و در نهایت نظریه ترکیبی استفاده شده است یافته های تحقیق نشان می دهد که هویت دینی تاثیری پایدار و عمیق بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد و همچنین مفاهیمی مثل تمایلات ارزشی ، هویت دینی ، عزت نفس، اعتماد اجتماعی ، انسجام اجتماعی ، سرمایه های اجتماعی ، مشارکت اجتماعی، احساس امنیت و قانون گرایی در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند که در آنها زندانیان نمرات پایین تری نسبت به جامعه غیر زندانی (تهرانی) اخذ نموده اند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت دینی، پیشگیری، آسیب، جرم
  • محمد باقری، شهرام نوروزانی، جلیل چراخ* صفحات 59-81

    بازدارندگی راهبردی است که طی آن یک قدرت، از تهدید به انتقام گیری برای ممانعت از حمله دشمن استفاده می کند. ایده بازدارندگی به اندازه خود جنگ قدمت دارد. با توجه به توانمندی های نظامی طرفین، دو نوع بازدارندگی متقارن و نامتقارنقابل بحث است. در بازدارندگی نامتقارن موازنه وحشت اساس توازن خواهد بود و در آن از الگوها، روش ها و سخت افزارهای ناهمگون، ناهم جنس و متفاوت استفاده می شود. بهانه وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق از سوی آمریکا به نوعی عدم تعادل و حالت بازدارندگی نامتقارن را بین رژیم عراق و ایالات متحده آمریکا ترسیم نمود. کشور عراق از ده سال قبل از تهاجم آمریکا و متحدین به آن با معارضه گروه های داخلی و مخالفت های بین المللی روبه رو بوده است. از دید صاحب نظران علل ریشه ای بحران عراق در دو دسته عوامل داخلی و عوامل خارجی قابل برشماری است. شرایط به وجود آمده پس از حادثه 11 سپتامبر، موجب شد تا دولتمردان ایالات متحده آمریکا سیاست خارجی یک جانبه گرایی، تهدید و اجبار را در فضای سیاسی بین المللی اتخاذ نمایند. دو رویداد یعنی فروپاشی ابرقدرت شوروی و ظهور آشکار ابرتروریسم به یکباره نشان دادند که بازدارندگی در قالب یک راهبرد، برای آمریکا دیگر موضوعیت ندارد و به جای آن «ره نامه جنگ پیشگیرانه» به عنوان جایگزین اتخاذ گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که تعداد 12 عامل اثرگذار داخلی بیشترین تاثیر را در این خصوص داشته اند که عدم درک راهبردی صدام از رفتار جامعه بین الملل، به ویژه آمریکا و روسیه در تهاجم به آن کشور، مهم ترین عامل شکست بازدارندگی نظامی عراق بوده است. نوع تحقیق توسعه ای- کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی با رویکرد موردی زمینه ای بوده و هدف آن بررسی کارکرد الگوی بازدارندگی در جنگ پیشگیرانه امریکا علیه عراق در سال 2003 م با تاکید بر عوامل داخلی عراق است.


    کلیدواژگان: کارکرد الگو، بازدارندگی، ژئوپلیتیک، جنگ پیشگیرانه
  • احسان شهیر، رسول یاحی* صفحات 83-102

    شعار ارزشمند رهبر معظم انقلاب برای سال 1394 با عنوان همدلی و هم زبانی، دولت و ملت یکی از راهبردهای تحقق جامعه اسلامی (کشور اسلامی) و استحکام ساخت درونی قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد.لذا در این تحقیق که بر اساس هدف، کاربردی و روش آن بر اساس نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است و با عنایت به رویکردهای کمی و کیفی موردنظر محقق، روش آمیخته انتخاب شده است. در این پژوهش ابتدا ضمن رصد و بررسی، مبانی نظری مرتبط با موضوع تحقیق، از منابع کتابخانه ای، مقالات، به وسیله روش دلفی از بین خبرگان موضوع (اساتید و دانشجویان دکتری راهبردی، مدیران اجرایی استان اصفهان) با اجماع گروهی راهبردها و مولفه های همدلی و هم زبانی شناسایی گردید.ابعاد شناسایی شده در شش دسته (ارتقاء سطح ارتباط و تعامل موثر و هدفمند، بهبود فرایند اطلاع رسانی (شفافیت)، ارتقاء سطح و میزان مشارکت مردم در امور، ارتقاء سطح اشتراکات و دستیابی به فهم مشترک دولت و ملت (یکپارچگی)، افزایش صداقت عدالت و احساس تعلق و دل بستگی تعاملی مردم و حاکمیت، حاکمیت قانون و افزایش سطح رضایت مندی گیرندگان خدمات (سریع، عادلانه ومقرون به صرفه) از دولت)(اعتمادسازی) به عنوان متغیر مستقل و موضوع استحکام ساخت درونی قدرت ملی نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان متغیر وابسته، به وسیله پرسشنامه خودساخته، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت، سپس داده ها و اطلاعات برای تحلیل، جمع آوری و ضریب همبستگی، ابعاد تحقیق مورد آزمون واقع شد.نتایج نشان می دهد بعد ارتقاء سطح اشتراکات و دستیابی به فهم مشترک دولت و ملت (یکپارچگی) برای اجرایی نمودن شعار همدلی و هم زبانی دولت و ملت دارای اولویت می باشد و از طرف دیگر همدلی و هم زبانی به عنوان راهبردی بومی و موثر برای ابعاد اقتدار جمهوری اسلامی ایران به ترتیب بیشترین تاثیر را بر بعد اقتدار سیاسی و سپس اقتدار فرهنگی، اقتدار نظامی و اقتدار علمی دارد.

    کلیدواژگان: همدلی و هم زبانی، راهبرد، دولت و ملت، قدرت ملی، سرمایه اجتماعی
  • امیرهوشنگ خادم دقیق، جعفر فینی زاده، مهدی رضاییان صفحات 103-142

    گروه های قومی مخالف جمهوری اسلامی، امکان و توانمندی بیشتری برای بسیج افکار عمومی و گروه های مختلف جمعیتی نسبت به گروه مخالف صرفا ایدیولوژیک دارد. درواقع، ظرفیت مخالفین ایدیولوژیک برای اقناع و بسیج گروه های اجتماعی تا حد زیادی کاهش یافته و ازاین رو، تاکید بر مخالفین قوم گرا برای ضربه زدن به نظام مقدس جمهوری اسلامی، گزینه و امکان مناسب تری به شمار می رود. بنابراین سوال پژوهش این است که نقش همبستگی، انسجام و وحدت ملی در ظرفیت های داخلی کشور جهت مقابله با جنگ نرم دشمنان چیست؟ برای پاسخ به این سوال از روش تحقیق ترکیبی (کیفی - کمی) و ابزار گردآوری داده ها؛ فیش برداری(تحلیل کیفی مطالعات انجام شده) و انجام مصاحبه با تعداد 20 نفر از نخبگان و خبرگان اطلاعاتی - امنیتی آشنا با سه حوزه امنیت ملی، انسجام و همبستگی ملی و جنگ نرم و همچنین توزیع پرسشنامه استفاده گردید.نتایج حاصل از تحقیق موید این مطلب است که توجه به هویت هستی شناختی (دینی)، هویت جامعه شناختی (ملی)، هویت انسان شناختی (قومی)، هویت جمعی، التزام به منافع ملی و افزایش مشارکت، ساخت هویت فراگیر، توسعه و تقویت دفاع همه جانبه ملی، الحاق به کنوانسیون جهانی تنوع فرهنگی، افزایش سطح وابستگی ها و اعتمادپذیری ها، تولید و بازتولید نیازهای فرهنگی و اخلاقی، ارتقاء ظرفیت راهبردی زبان فارسی، گسترش سرمایه اجتماعی در بین اقوام، تامین امنیت اجتماعی گروه های قومی، ساخت گفتمان های ارزشی جامع، التزام به مظاهر نمادین ملی از عوامل موثر در ارتقاء سطح همبستگی، انسجام و وحدت ملی در ظرفیت های داخلی کشور جهت مقابله با جنگ نرم دشمنان است.

    کلیدواژگان: انسجام و وحدت ملی، همبستگی ملی، قوم گرایی، جنگ (قدرت و تهدید) نرم
  • خسرو بوالحسنی، فتح الله کلانتری*، علیرضا سعادت راد، محمدقربان جافری صفحات 143-165

    گفتمان های امنیتی موجود بر اساس الگوهای رایج امنیتی بیان شده است، هدف از این تحقیق بیان پارادایم امنیتی بومی برای ج.ا.ایران بر مبنای تهدید در مقابل تهدید است. حال سوال اصلی این است که پارادایم امنیتی تهدید در مقابل تهدید دارای چه وی‍ژگی هایی است؟ پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش زمینه ای- موردی و با تحلیل کمی و کیفی(آمیخته) انجام گردیده است. جامعه آماری 230 نفر تعیین شده که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 69 نفر است. اطلاعات این تحقیق از دو روش کتابخانه ای، میدانی و اسناد و مدارک گردآوری و تحلیل شده است. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد، مکتب امنیتی جدیدی تحت عنوان: "تهدید در مقابل تهدید با بازی دوسر برد و تفکر آرمان گرایی در هدف و واقع گرایی در عمل "جهت مقابله با تهدیدات چندوجهی مورد نیاز است. ویژگی های آن عبارت است از: "قابلیت محوری، ارزش محوری، هوشمندی، فراکنشی، احساسی و درون زایی با نگاه به بیرون." کارکرد این مکتب نوعی راهبرد بازدارندگی با رویکرد تهاجمی و مبتنی بر ارعاب است. این راهبرد نظریه "موازنه منافع" را جایگزین نظریه های "موازنه قوا" و "موازنه تهدید" نموده و "توازن همه جانبه ای" بین تهدید و امنیت و منافع برقرار می کند. راهبرد ذکر شده بر اساس وحدت و همدلی بین مردم و دولت مردم پایه بوده و از طریق همگرایی با یازیگران خارجی، دیپلماسی فعال، اقتصاد مقاومتی، عزم ملی و مدیریت جهادی نقش موثری در افزایش ضریب امنیتی ج.ا.ا. دارد.

    کلیدواژگان: پارادایم، تهدید، امنیت، منافع، بازدارندگی
|
  • Hossein Assarianneghad, Ahmad Ali Sharifi * Pages 9-165

    With the  increasing changes in the society and intelligence, specially security neglect and surprise which occurred in the intelligence organization  and  in the occasion which is hard to confront the crisis, it is ecessary for the decision maker to choose the kind of intelligence approach  which is comprehensive and complete and afform certainty. In this regard, this article tray to introduce suitable approach for national  intelligence dominance. So that the  writter is going to find the answer of these  questions that which is the positive  approach to national intelligence dominance? And  is there  any connection between  positive approach for national intelligence dominance and concentrating  dominance management in the supper framework? and  also Is there any connection between integrated  intelligence  and   successful implementation  of dominance?  The kind of research in this article is developmental and practical and used corolatioin to analyse the datas gathered by spss software. Statistical community in this research includes; a group of elite and experts in the field of national intelligence dominance have sufficient understanding for dominance in the relevant areas such as security, intelligence, military, policing, cultural, political, community and economy. Research show that  network modle is positive one and  there  is connection between variables we talked about. Keywords: national intelligence dominance, concentrated framework, network approach, national  Intelligence .

  • Jamal Shafiei, Ali Pornooreh * Pages 35-57

    The aim of this study is to examine the effects of religious and national identities on prevention of crimes and social harms. The main question of this study is :how religious and national identities can prevent crimes and social harms?The method of this article is a combined method(qualitative and quantitative) and the statistical population consists of imprisoned and non imprisoned offenders (of Tehran) and a comparison of them is made. The method of sampling has been simple stochastic and the tool of measuring are questionnaire and survey. Also theories with social and cultural approaches have been used in order to explain religious and national identities(as independent variable)and prevention of social crimes and harms (as dependent variable).The findings of our study show that religious identity has a deep and stable effect on preventing social harms and also concepts like value attitudes, religious identity , dignity, social confidence, social coherence, social capital, social participation, security and legalism, have been evaluated in this research in which prisoners received lower scores than non imprisoned population(of Tehran).

  • Mohammad Bagheri, Shahram Nouroozani, Jalil Charakh * Pages 59-81

    Deterrence is a strategy in which a power, the threat of enemy attack is a revenge for the refusal. The idea of deterrence as much as his old war. According to the military capabilities of the parties, both symmetric and asymmetric deterrence is debatable. The balance will be based on the inhibition of asymmetrical balance of terror in which the models, methods and hardware heterogeneous, heterosexual and used differently. Pretext of the existence of WMDs in Iraq from America to a state of imbalance and asymmetric deterrence between the Iraqi regime and draw the United States of America. Ten years before the invasion of Iraq by America and its allies faced with opposition groups, both domestic and international opposition. Root causes of the Iraq crisis from experts in two categories: internal factors and external factors can be mentioned. Situation created after September 11, America has led the United States government foreign policy of unilateralism, threats and coercion to adopt the international political climate. Two events, the collapse of the Soviet superpower and the emergence super terrorism suddenly showed obvious inhibition as a strategy for America no longer matters and instead of "preventive war doctrine" was adopted as an alternative. Saddam's lack of strategic understanding of the behavior of the international community, especially America and the Russian invasion of that country, the main cause of the defeat of the Iraqi military deterrence. Type of developmental research - applications and its underlying approach is to examine the pattern of inhibitory function in American preventive war against Iraq in 2003, with an emphasis on domestic factors Iraq.

  • Ehsan Shahir, Rasool Yahay * Pages 83-102

    Valuable motto of Revolution respectful leader for the year 2015 as Empathy, compassion, state and nation is one of the strategies used to realize Islamic society and strength of internal structure of IRI national power . So in this research that is applied based on purpose and its method is descriptive based on mood of collecting data and of the type correlational and with regard to qualitative and quantitative approaches attended by researcher is selected as mixed method. In this research , first   theoretical fundamentals related to the subject of research were identified from library resources, articles by the Delphi method between experts of the subject( masters and students of strategic doctorate, executive managers of Esfahan) by group consensus of strategies and empathy and compassion components and in other word modern applied in terms of strategy proportional to announced year motto. Identified dimensions were analyzed in 6 classes (promotion of communication level and purposeful  and effective interaction, improvement of level and participation of people in affairs, promotion of commons level and achieving to common concept of state and people(integration), raise justice honesty and feeling of interest between people and governance, law governance and raise of satisfaction level of service receivers( rapid, fair and economic) than the state as independent variable  and subject of  strength of internal structure of IRI national power as dependent variable by self-made questionnaire.Then data and information were tested to analyze, collect and correlation coefficient.Results show that dimension of commons level promotion and achieving common understanding between state and people is preferred to execute the motto of Empathy, compassion, state and nation and on the other hand , empathy and compassion as a local strategy  has the highest effect on the dimension of political, cultural , military and scientificauthority.

  • Amir Hooshang Khadem Daghigh, Jafar Finizadeh, Mahdi Rezaeeian Pages 103-142

    The opposition  Ethnicity of Islamic republic of iran has  possibility and ability to mobilize public opinion and different groups of population more than merely ideological opposition. in fact, the ideological opponent's capacity for persuasion and mobilization of community groups greatly reduced and hence, the emphasis on Ethnicity opponents to hit the holy  Islamic Republic, it is appropriate options and possibilities. So, the question of this research is that ; what is the role of solidarity, cohesion and national unity in the country's internal capacity to deal with the enemies' soft war? To answer this question were used mix  methods (qualitative - quantitative) and tools for collecting data, taking notes (qualitative analysis studies) and interviews with 20 members of the elite and intelligence - Security experts that acquainted with the three areas of national security, National cohesion and  soft war as well as distributing questionnaires. According to the results of the research confirmed that the ontological identity (religious) identity sociological (National), Anthropological identity (ethnic) ,Collective identity, commitment to the national interest and increase participation, Build inclusive identity, Develop and strengthen comprehensive national defense, joint to the International Convention on cultural diversity, increased levels of dependency and reliability , Production and reproduction of cultural and moral needs,promote the strategic capacity of persian language development the  social capital among nations, getting Social security of  ethnic groups, build a comprehensive Value-oriented discourses , commitment to national Symbolic expressions  have Important role in promoting  level of solidarity, cohesion and national unity in the country's internal capacity to deal with the enemies' soft war.

  • Khosro Bolhasani, Fathollah Kalantari *, ALIREZA Saadatrad, Mohammad Ghorban Jaferi Pages 143-165

    The existing security discourses has been stated based on current patterns of security. The aim of this study is the expression of indigenous security paradigm for I.R.Iran based on the threat against threat. Hence, the primary question is that what are the characteristics of threat against threat? This paper is an applied research and it was performed to the field - case method with qualitative and quantitative analysis method. The populations are 230 people and by using the Cochran formula, the sample size consist 69 people. The Data for this research gathered and analyzed from library studies, field studies and documents. The results indicate that, under the new security doctrine: "the threat against the threat with a win-win play and idealism in theory and realism in action" is required to deal with multifaceted threats. Its characteristics include the "ability-oriented, value-oriented, intelligent, cross-functional, emotional and indignity with looking out." The function of this school is invasive approach and a strategy of deterrence based on fear. This strategy, could replace the theory of "balance of interests" instead the theory of "balance of power" and "balance of threats" and creating "overall balance" between the threat and the security and interests. Mentioned strategy is based on the unity between people and government, and through integration with external players, active diplomacy, economic strength, national commitment and jihadi management play an effective role in increasing Iran`s security.